Wielki Proces Niewolniczy
czyli
Prawdziwa I Na Faktach Oparta
Komedya Sądowa
W Kilku Aktach Spisana
czyli
Prawdziwa I Na Faktach Oparta
Komedya Sądowa
W Kilku Aktach Spisana
Akt I
Scena I
9.02.2022
Widzimy zwyczajne mieszkanie w jednym z bloków Sambana City. Przy stole Omari objaśnia coś Noemu, a przy kuchence Alyia coś szykuje. W tym momencie rozlega się pukanie do drzwi.
9.02.2022
OMARI
Kto tam?
MILICJANT 1
Milicja!
MILICJANT 2
Polityczna!
NOE
Tato, kim jest Milicja i czy ja ją znam?
ALYIA
Omari, co milicja robi pod naszymi drzwiami?Omari wzrusza ramionami a potem idzie i otwiera drzwi. Milicjanci wpadają do środka i rozglądają się chwilę, aż w końcu zauważają Omariego. Stają po obu jego stronach.
MILICJANT 1
Jesteś aresztowany!
OMARI (zaskoczony)
Za co?!
MILICJANT 2
Już ty dobrze wiesz za co!Milicjanci opuszczają mieszkanie zostawiając zaskoczoną Alyię samą z Noem.
NOE
Mamo, czemu Milicja zabrała tatę?Scena II
Widzimy celę, w której siedzi już kilku mężczyzn. Wszyscy oni wgapiają się w podłogę. Nagle drzwi do celi otwierają się i Milicjanci wpychają do środka Omariego. Mężczyźni z celu patrzą na to a potem wracają do gapienia się w podłogą.
OMARI
Za co? Co ja wam zrobiłem?!Omari rozgląda się po celi. Podchodzi do jednego z mężczyzn, Adisa.
OMARI
Hej, wiesz za co siedzimy?Adisa podnosi wzrok.
ADISA
Tak dokładnie to nie. Ale myślę że za to, że pracowaliśmy w administracji Al-Rajnu. Podobno ostatnio jakiś z postrajńskich watażków znowu narobił problemów Księciu, więc chcą pokazowo skazać tych z tamtej administracji.
OMARI
Ale ja nie robiłem w rajńskiej administracji!Adisa wzrusza ramionami i wbija wzrok w podłogę. Omari wzdycha i siada naprzeciw niego. Po kilku chwilach zasypia.
Scena III
10.02.2022
Drzwi celi otwierają się i do środka wchodzi ubrany w garnitur mężczyzna oraz milicjant. Wszyscy w celi wstają, oprócz Omariego.
10.02.2022
MILICJANT
Wstawać parszywi zdrajcy, albo każę Wam zrobić 100 pompek.
ADISA
Przecież stoimy.
MILICJANT
10 karnych pompek za sprzeciwianie się faktom - wykonać!Adisa patrzy na niego zaskoczony a potem wykonuje 10 pompek. W międzyczasie Teri wybudza Omariego.
MILICJANT
Skoro już wstaliście, pozwólcie że przedstawię: Czcigodny Sędzia Edward Branicki.Branicki i więźniowie patrzą po sobie uważnie.
TAU
Po co on tu jest?
MILICJANT
20 karnych pompek za odzywanie się nie pytanym - wykonać!Tau wściekły wykonuje pompki.
MILICJANT
Dobrze. Zapewne więc zastanawiacie się po co on tu jest? Otóż przybył tu on by przeczytać wasz akt oskarżenia. Sędzio?Sędzia chrząka, zakłada na nos okulary, wyjmuje kartkę i zaczyna czytać.
SĘDZIA
Niniejszym oskarża się tu zgromadzonych Omariego, Adisa, Teriego, Taua, Olu i Uniego, których nazwiska niegodne są wypowiedzenia, oto, iż w porozumieniu z wrogimi Voxlandowi i Insulii siłami z Westlandu dokonywali oni niewolenia i sprzedawania wolnych mieszkańców Księstwa Sambany.
OMARI
Są na to dowody?
SĘDZIA
To nie rozprawa.
TAU
To na cholerę nam czytacie ten akt oskarżenia?
SĘDZIA
Abyście mogli przygotować linię obrony.
ADISA
Jak mamy to zrobić bez znajomości dowodów?
MILICJANT
50 pompek za głupie pytania - wykonać!Omari, Tau i Adisa zaczynają robić pompki. Sędzia i Milicjant wychodzą. Gdy więźniowie są pewni że już odeszli, przestają robić pompki. Wszyscy patrzą na siebie w ciszy.
OMARI
Co teraz zrobimy?Scena IV
11.02.2022
11.02.2022
ADISA (zdesperowany)
Proszę. Przynajmniej spróbujmy stworzyć linię obrony.Pozostali patrzą na niego niechętnie.
OMARI
A po co? To sąd voxlandzki. Jeśli Książę albo Cesarz, kto ich tam wysłał, się uprze, to oni nas skażą nawet przy najlepszej linii obrony.
TAU
Mnie nie skazali do dziś mimo trzech oskarżeń o zabójstwo. Na żadnym procesie nie miałem linii obrony.
OLU
A co miałeś?
TAU
Forsę. Nawet nie wiecie jak ci sędziowie są przekupni.
ADISA
A masz ją teraz?
TAU
KURWA! Zapada cisza.
ADISA
Więc?
OMARI
Przestań. Po prostu przestań.Akt II
Scena I
14.02.2021
Sala sądowa. Sędzia Branicki siedzi na środku, po jego lewej siedzi Milicjant, po prawej nie siedzi nikt. Na salę wchodzi inny Milicjant i wprowadza Adisa. Następnie wychodzi.
14.02.2021
SĘDZIA
Rozpoczynamy rozprawę Księstwo Sambany kontra Handlarze Niewolników. Proszę o przeczytaniem aktu oskarżenia.
MILICJANT
Niniejszym oskarża się tu zgromadzonych Omariego, Adisa, Teriego, Taua, Olu i Uniego, których nazwiska niegodne są wypowiedzenia, oto, iż w porozumieniu z wrogimi Voxlandowi i Insulii siłami z Westlandu dokonywali oni niewolenia i sprzedawania wolnych mieszkańców Księstwa Sambany.
SĘDZIA
Oskarżony przyznaje się do winy?
ADISA
Nie.
SĘDZIA
Co oskarżony ma na swoją obronę?
ADISA
Ja nigdy nie opuściłem Sambana City! Nawet Westlandczyka nigdy nie widziałem! Jak w takim razie miałbym współpracować z Westlandem?! Albo sprzedawać niewolników?!
SĘDZIA
Co na to oskarżyciel?
MILICJANT
Wprowadzić świadków.Inny Milicjant wprowadza na salę Republikanina i Jakiegoś Ramdoma. Następnie wychodzi.
MILICJANT
Wysoki Sądzie, oto Republikanin który przyznał do przekazywania pieniędzy jemu i innym jemu podobnym za niewolenie i sprzedawanie wolnych mieszkańców Sambany oraz były niewolnik który zeznał że ci mężczyźni go zniewolili i sprzedali.
SĘDZIA
To prawda?
REPUBLIKANIN
Tak, to prawda.
JAKIŚ RANDOM
Tak, to prawda.
ADISA
Przecież ja Was pierwszy raz na oczy widzę!
SĘDZIA
Niniejszym skazuje się Adisa na śmierć. Wyrok wykonać jeszcze dziś.Scena II
Sala sądowa. Sędzia Branicki siedzi na środku, po jego lewej siedzi Milicjant, po prawej nie siedzi nikt. Na salę wchodzi inny Milicjant i wprowadza Omariego. Następnie wychodzi.
SĘDZIA
Rozpoczynamy rozprawę Księstwo Sambany kontra Handlarze Niewolników. Proszę o przeczytaniem aktu oskarżenia.
MILICJANT
SĘDZIA
Oskarżony przyznaje się do winy?
OMARI
J-ja... Ja jestem niewinny... Panie Sędzio ja...
SĘDZIA
MILCZEĆ! Co oskarżony ma na swoją obronę?
OMARI
Panie Sędzio, ja całe życie spędziłem w Sambana City z żoną i synem. Najdalej jak w życiu byłem to w Kiku. Nigdy na oczy nie widziałem Westlandczyka. Takie coś w ogóle istnieje?
SĘDZIA
Co na to oskarżyciel?
MILICJANT
Wprowadzić świadków.Inny Milicjant wprowadza na salę Republikanina i Jakiegoś Ramdoma. Następnie wychodzi.
MILICJANT
Wysoki Sądzie, oto Republikanin który przyznał do przekazywania pieniędzy jemu i innym jemu podobnym za niewolenie i sprzedawanie wolnych mieszkańców Sambany oraz były niewolnik który zeznał że ci mężczyźni go zniewolili i sprzedali.
SĘDZIA
To prawda?
REPUBLIKANIN
Tak, to prawda.
JAKIŚ RANDOM
Tak, to prawda.
OMARI
Nie, oni kłamią! Pierwszy raz ich na oczy widzę, przysięgam!
SĘDZIA
Niniejszym skazuje się Omariego na śmierć. Wyrok wykonać jeszcze dziś.Scena III
Sala sądowa. Sędzia Branicki siedzi na środku, po jego lewej siedzi Milicjant, po prawej nie siedzi nikt. Na salę wchodzi inny Milicjant i wprowadza Taua. Następnie wychodzi.
TAU
Zanim Sędzia zacznie mam pytanie: mam sobie dorzucić dwudzieste ósme i dwudzieste dziewiąte, a potem pewnie i trzydzieste zabójstwo na konto czy może mogę sobie pójść za 1000 Secesów dla każdego?
MILICJANT
Dawaj forsę.Tau daje mu pieniądze.
MILICJANT
Pomyliliśmy się. Ten człowiek w życiu nie sprzedawał niewolników.Tau podaje pieniądze Sędziemu.
SĘDZIA
Racja, niewinny.Tau opuszcza salę nie niepokojony przez nikogo.
Akt III
Scena I
Widzimy kilka szubienic przed Pałacem Książęcym. Dookoła nich stoi spory tłum. Na jego przedzie, tuż przy szubienicach widzimy Alyię i Noego. Milicjanci wprowadzają Omariego, Adisa, Teriego, Olu, Uniego i Republikana. Zakładają im pętle na szyje. Tłum krzyczy podekscytowany. Omari i Alyia patrzą na siebie smutno. Potem Milicjant ciągnie dźwignię. Wszyscy szybko umierają.KONIEC
Dano w Królewskim Mieście Vox, 14 lutego 2022
Joahim von Ribertrop
Joahim von Ribertrop